Produk Tidak Halal

View previous topic View next topic Go down

Produk Tidak Halal

Post  aziz548 on Tue Nov 03, 2009 7:38 am

Assalamualaikumwara hmatullahiwabara katuh
Ada sedikit maklumat mengenai ketidakhalalan produk di pasaran iaitu :

1.Shampoo dan facial DOVE
2.Pringles potato chips
3.Lychee NARCISSUS

KESEMUA YG DI ATAS ADA MENGANDUNGI LEMAK ****/KHINZIR.
JAKIM telah menghantar surat pada semua retailer supaya tutup
tanda halal pada produk tersebut.

Kepada semua muslimin dan muslimat tolong sebar2kan info ini
kepada umat islam yg lain.untuk mendapat kesahihan tentang hal
ini sila lawati website

dh lame dh mende ni..aku dpt dari email, kalu slh bukan aku tp yg antar le...aku just kongsi je...hehehe!!
aku try bukak web ni tp tk dpt

http://www.halaljak im.gov.my/

aziz548

Posts : 5
Join date : 2009-11-03

View user profile

Back to top Go down

Erm.......

Post  abiumar on Tue Nov 03, 2009 3:57 pm

Salam...

Terima kasih kerana memeriahkan forum.

Kalau tengok dalam mail terutama yahoogroups rasa cam sesak nak makan makanan ada hari ni hampir kesmeuanya meragukan... pada abi benda ni tak mungkin selesai selagi kita orang Islam mengharapkan mereka Non Muslim menyediakan makanan untuk kita. Maksud abi bukan kita pergi ke kedai makan mereka, tetapi merekalah sebenarnya yang terlibat dalam perusahaan makanan. Mereka yang ada ladang ayam... menyediakan makanan ayam... ladang sayur2ran besar dan sebagainya. Hatta industri makanan ringan sekalipun... biskut2 chipsmore roti dsbnya... mereka yang sediakan.

Mereka plak hanya memahami halal dan haram sekadar babi sahaja. Makan babi haram. hehehe... mereka tak pahampun segala penyediaan mesti bersih dan jauh dari kekotoran babi tersebut...

Pandangan abi camtulah... selagi kita dan orang kita tidak terlibat secara langsung dalam perusahaan halal... selagi itu kita akan berterusan dalam syubhah.

Wallahu a"lam.....
avatar
abiumar
Admin

Posts : 8
Join date : 2009-10-30
Age : 46
Location : Kuala Pilah

View user profile http://upimkmns.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Produk Tidak Halal

Post  Rosli Al-Looneeqy on Fri Nov 06, 2009 7:20 am

salaam aziz...
mcmmana xleh bukak web tu.... alamat dia xberapa nk betul http://www.halaljak im.gov.my/ cuba yg ni http://www.halaljakim.gov.my/

halaljak im>>> "jak" dan "im" dijarakkan..mmg la xleh...

sekian harap maklum.

Rosli Al-Looneeqy

Posts : 9
Join date : 2009-11-01

View user profile

Back to top Go down

Pautan 'broken link'

Post  aziz548 on Sat Nov 07, 2009 9:53 pm

link untuk web tersebut sudah mati lah ustaz...!! sorry le.. walau macamanapun silalah kunjungi web ini untuk mengetahui kehalalan sesuatu produk tersebut.
http://www.halal.gov.my/index.php

aziz548

Posts : 5
Join date : 2009-11-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Produk Tidak Halal

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum